SPRIJEČITE KATASTROFU: Ovo su prvi simptomi raka debelog crijeva!

Zašto rak debelog crijeva?

Tačan uzrok ovog raka još uvijek nije poznat. Često se javlja kao posljedica genetskih faktora i faktora okruženja i načina života.
Rizični faktori uključuju ishranu bogatu crvenim mesom i masnoćama životinjskog porijekla, pušenje, alkohol i nedostatak fizičke aktivnosti.

Ko može oboljeti od raka debelog crijeva?

Pošto se rak debelog crijeva može dijagnostikovati skoro svakome, uglavnom se dijagnostikuje osobama starosti između 50 i 74 godine kod oba spola.

Koji su simptomi raka debelog crijeva?

Najčešći simptomi:
  • Krv u stolici
  • Promjene u radu crijeva
  • Bol u stomaku
  • Anemija
  • Mršavljenje

Kakva je rana detekcija raka debelog crijeva?

Rana detekcija karcinoma debelog crijeva uključuje testiranje zdravih ljudi koji nemaju historiju simptoma i znakova bolesti kako bi se uvidjele promjene, najčešće u vidu polipa, koji prethode razvoju karcinoma ili predstavljaju karcinom u ranoj fazi.

Polipi su benigni tumori u unutrašnjosti crijeva. Kod nekih polipa može se dogoditi maligna promjena. Vrijeme tranzicije između benignog u maligno stanje se mjeri godinama. Rana detekcija i otklanjanje polipa prije promjene u maligno stanje spriječava karcinom.

Postoji nekoliko načina pregleda. Testiranje uzorka stolice na krv koja je nevidljiva golom oku najčešće otkriva prve znake prisustva polipa ili karcinoma velikog crijeva je najčešća metoda.

Sve osobe starosti od 50 do 74 godine bi trebale da se testiraju na skrivenu krv u stolici.

Pozitivan test ne znači da karcinom postoji. Osobe koje su testirane pozitivno se šalju na kolonoskopiju kako bi se otkrio uzrok krvarenja – benigni polip, maligna bolest ili bilo koja druga bolest debelog crijeva. Ukoliko je test negativan, ponovno testiranje skrivene krvi u stolici se radi na svake dvije godine, piše “Webtribune“…

Izvor:haber.ba

Translate »
Inline
Inline