SKORO UMRLA, A POČELO JE OBIČNOM GRLOBOLJOM: ‘Roditelji i mladi nisu svjesni o koliko se opasnoj bolesti radi, može ubiti za jedan dan’

Novi oblik bakterijskog meningitisa oduzima sve više života, posebno među mladima, iako cjepivo postoji.
Mladu je studenticu virus meningitisa W doveo na sam rub smrti. Shirali Patel (na glavnoj fotografiji s desna), koja je tek počela studirati medicinu na Sveučilištu u Cambridgeu, bila je prisiljena ponoviti godinu na fakultetu zbog bolesti. Prvi simptom bila je bol u grlu, ali bolest je brzo eskalirala. Djevojka se sada jedva sjeća svega što je proživjela dok je bila kritično bolesna. Tri je mjeseca provela u bolnici dok su liječnici upozoravali obitelj da se “pripreme za najgore”, piše Daily Mail.

Nagli skok oboljelih

Njeno je iskustvo samo jedno od brojnih, a službene brojke govore da je broj slučaja oboljenja od smrtonosnog oblika meningitisa skočio za 922 posto u osam godina. Meningitis W, koji lako može i ubiti, zarazio je u Engleskoj 225 ljudi od srpnja prošle godine, dok je u sezoni 2009./10. ukupno zaraženo svega 22 osobe. A stručnjaci se boje da će broj samo još dodatno porasti u nadolazećim tjednima, jer zimi i inače broj zaraženih naglo skoči.

Patel je izjavila kako se smatra “izuzetno sretnom” što je još uvijek živa. Pohvalila je svog 18-godišnjeg brata Kelana što je primijetio u koliko se ozbiljnom stanju nalazi kada ga je pozvala da joj pomogne izaći iz kreveta prošlog prosinca.

Postoji besplatno cjepivo

Njen otac Dee (51) optužio je zdravstvene radnike da ne pružaju dovoljno informacija o spasonosnom cjepivu. “Da moj sin nije tog dana bio doma, ili da se Shirali razboljela na sveučilištu, sumnjam da bi danas bila s nama. Roditelji i mladi jednostavno nisu svjesni o koliko se opasnoj bolesti radi, kao i da jednostavno, besplatno cijepljenje može spasiti život.”

Brojke pokazuju kako u prosjeku ima tri puta više slučajeva bakterijskog meningitisa u siječnju nego u rujnu. Ova bolest, koja može ubiti za jedan dan, bakterijska je upala zaštitinih membrana koje okružuju mozak i leđnu moždinu.
Prvo mislili na leukemiju

Shiralini simptomi počeli su prošlog prosinca, kada se vratila u obiteljski dom nakon završetka prvog polugodišta na sveučilištu. Stanje joj se tijekom sljedećih par dana brzo pogoršalo te je hitno prebačena u bolnicu, gdje su njenoj obitelji rekli da se “pripreme za najgore”.

Roditeljima su rekli kako njihova teško bolesna kćer možda ima agresivni oblik leukemije, prije nego što su liječnici dijagnosticirali meningitis W. Djevojka je stavljena u induciranu komu kako bi se lakše borila s bakterijskom zarazom, ali organi su se brzo isključivali, tako da je morala biti priključena na posebne aparate. Iz bolnice je otpuštena tek krajem ožujka ove godine.

“Razočarana sam jer sam propustila prva dva semestra na sveučilištu te ću ponovo morati iz početka ovoga rujna”, rekla je djevojka. “Ali u usporedbi s onime što mi se moglo dogoditi da mi brat nije stigao kući baš u vrijeme kad mi se zdravlje na očigled pogoršavalo, osjećam se izuzetno sretna”, rekla je.

Izvor:b92.net

Translate »
Inline
Inline