SAVET APITERAPEUTA: BAGREMOV MED BLAGOTVORAN ZA BUBREGE I STOMAK

Dragan Batinić, jedan od najuspešnijih pčelara i apiterapeuta u Republici Srpskoj, otkriva kako da vam pčelinji proizvodi pomognu da olakšate brojne tegobe

Svi pčelinji proizvodi, kao što su med, vosak, polen, propolis, perga, matični mleč i pčelinji otrov efikasni su kod većine bolesti, ali med zauzima prvo mesto po efikasnosti i najtraženiji je pčelinji proizvod – kaže Dragan Batinić, pčelar iz Sokolca, jedan od najuspešnijih u Republici Srpskoj. On na najlepši način dokazuje da se od pčelarstva i u našim uslovima može lepo živeti. Pčelari sa Dadan-Blatovim košnicama, puno radi, stručno se usavršava, proširuje svoja znanja i stalno istražuje nove kombinacije na bazi pčelinjih proizvoda. Specijalizovao se za kombinacije lekovitog bilja i pčelinjih proizvoda.
Podromanija, gde su smeštene pčele Batinića, mesto je kao stvoreno za pčelarenje. Ima mnogo medonosnog bilja, a posebno je bogata livadska paša.

Koje vrste meda preporučujete kod različitih oboljenja?
– Šumski med se preporučuje kod bronhitisa, slabe krvne slike i problema sa štitnom žlezdom, dok med od maslačka može da se koristi kod bolesti jetre, žuči, dijabetesa, protiv zatvora i za jačanje želuca. Bagremov med preporučuje se dijabetičarima, kod bubrežnih oboljenja i stomačnih tegoba. Livadski med koristi se kod oboljenja srca i krvnih sudova, stomačnih i crevnih oboljenja, rana, sinusa.

Koje su najefikasnije mešavine meda i lekovitog bilja?
– Najefikasnije mešavine meda i lekovitog bilja su: mešavina meda i semena koprive (poboljšava krvnu sliku), med i ren ili med i bokvica (protiv kašlja, za jačanje pluća, med i čuvarkuća (kod cista na jajnicima), med i đumbir (jačanje imuniteta), med i hajdučka trava (kod čira na želucu).

Koje pčelinje proizvode preporučujete za zaštitu pluća, a koje kod astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, alergija?
– Za zaštitu pluća treba uzimati med, propolis, voštane poklopce saća u kombinaciji sa čajevima. Od čajeva preporucujem očajnicu, islandski lišaj, ren, čuvarkuću, miloduh… Kod problema sa astmom – inhalacija medom (šumski), oralno uzimanje meda, inhalacije propolisom i voštanim poklopcima. Kod alergija dobro je koristiti med sa semenom koprive..

Šta preporučujete kod reume?
– Za reumu i artritis jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta i jednu kašiku meda rastvorite u čaši vode. Koristiti jednom dnevno petnaest dana, pa napraviti pauzu od petnaest dana.

Šta treba koristiti za jačanje imuniteta i regulisanje matabolizma, za poboljšanje krvne slike i apetita?
– Najefikasnija kombinacija za jačanje imuniteta i regulisanje metabolizma, kao i za poboljšanje krvne slike i apetita je kombinacija meda, matičnog mleča, polena i semena koprive.

Kada se i kako med uzima u terapijske svrhe? 
– Med je najbolje uzimati u vidu rastvora u mlakom čaju pre doručka, pod uslovom da osoba koja koristi med nema višak želudačne kiseline. Ukoliko je ima, med tada treba uzimati posle jela, čime se pospešuje i probava. Ako je u pitanju upala grla, angina, sinusi ili bakterije u usnoj šupljini, tada se med uzima svaka dva do tri sata po jedna mala kašičica, sa zadržavanjem u usnoj duplji, i da se lagano topi, ako je kristalisan, i postepeno guta. Voštani poklopci saća u medu koriste se kod oboljenja sinusa i oštećenja sluznice želuca i čira na želucu. Koriste se tako što jednu kafenu kašiku voštanih poklopaca jedemo sa šoljom mlakog čaja od hajdučke trave, pola sata pre doručka.

Kako propolis deluje na ljudski organizam i očuvanje zdravlja?
– Propolis pozitivno deluje na ljudski organizam. U prvom redu jača imunitet. Ispoljava antibakterijsko, antivirusno, antimikotično i antiseptično dejstvo. Primenjuje se kod prehlade i gripa, bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva, upalnih procesa grla, afti. Propolis treba redovno koristiti, naročito uz terapiju sa antibioticima, jer propolis pospešuje bolje delovanje antibiotika, jača imunitet i brže dolazi do ozdravljenja. Uspostavlja bolji rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Posebnost je da bakterije na propolis ne stvaraju otpornost i nema štetnih propratnih pojava. Mast od propolisa se koristi za mnoga kožna oboljenja.

Izvor:magicnobilje.com

Translate »
Inline
Inline