Lekari upozoravaju da smo na korak od epidemij: Hepatitis C nam polako jede jetru

Ovaj virus dugo ne daje nikakve simptome, a onda iznenada izazove cirozu ili rak. Međutim, i kad se otkrije, za 48 nedelja izleči se svega 50 odsto obolelih. Zbog toga nam je potrebna nova terapija
Sve je više obolelih od hepatitisa C, koji uzrokuje hroničnu upalu jetre, godinama ne daje nikakve simptome, a onda preraste u cirozu ili rak. Procenjuje se da ga u svetu ima oko 70 miliona ljudi, da 500.000 njih svake godine umre od posledica nelečene infekcije, kao i da oboleli uglavnom i ne znaju da su zaraženi. Ni u Srbiji situacija nije mnogo bolja.

– Ukoliko se u Srbiji ne krene sa adekvatnim lečenjem, hepatitis C će prerasti u epidemiju. Tačan broj obolelih u našoj zemlji se ne zna, ali na osnovu učestalosti ove infekcije u okolnim zemljama, pretpostavlja se da je oko 70.000 hiljada ljudi zaraženo hepatitisom C. U proteklih desetak godina u Srbiji je lečeno između 3.500 i 4.000 obolelih – objašnjava prof. dr Milotka Fabri s Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

Terapija pegilovanim interferonom, koja se trenutno primenjuje u Srbiji, za 48 nedelja izleči 50 odsto obolelih, dok se preostalih 50 odsto suočava s prognozom ciroze jetre i pratećim komplikacijama dekompenzacijom ciroze i karcinomom jetre.

– Malo bolesnika dobija šansu za nov život transplantacijom jetre, a i u takvim slučajevima ponovna infekcija hepatitisa C nakon transplantacije je neminovna ukoliko se ne primeni antivirusna terapija – upozorava doktorka Fabri.
Savremena terapija hepatitisa C, koja je u svetu dostupna već tri godine, traje 12 nedelja i dovodi do izlečenja u više od 95 odsto slučajeva. Kod nas na ovu terapiju čeka oko 1.700 bolesnika koji su prethodno neuspešno lečeni pegilovanim interferonom i ribavirinom.

– U lečenju hepatitisa C inovativni lekovi pokazuju znatno efikasnije rezultate, dovode do eliminacije virusa kod većine bolesnika s neznatnim pratećim efektima i otvaraju mogućnost potpunog izlečenja, a takođe doprinose prevenciji prenošenja infekcije na neinficirane osobe – navodi doktorka Fabri.

Sa ovako moćnim antivirusnim lekovim u rukama, SZO je postavila cilj da infekciju hepatitisa C iskoreni do 2030. godine. Većina zemalja u svetu, ali i sve zemlje u našem okruženju, prihvatile su ovaj plan i prave nacionalne strategije otkrivanja i lečenja hronične hepatitis C virusne infekcije.

– U našoj zemlji, međutim, nema kontinuirane nabavke testova za dijagnostiku i otkrivanje obolelih, niti imamo dostupnu savremenu terapiju. Novi, savremeni lekovi za hepatitis C registrovani su u Srbiji, ali kada će biti dostupni i za koji broj obolelih, još nije precizirano. To unosi strah da će se kod nas ova bolest dalje širiti – kaže doktorka.

Hepatitis C je u pravom smislu reči tihi ubica, jer izaziva hroničnu upalu jetre koja 10-15 godina ne daje nikakve simptome i znakove bolesti. Postoje različiti testovi za potvrdu hepatitisa, ali je biopsija jetre „zlatni standard“ za dijagnozu, kao i za praćenje toka lečenja, odnosno prognozu ishoda bolesti.

– U tom periodu najčešće se otkriva slučajno, laboratorijskim pretragama tokom sistematskih pregleda, pri dobrovoljnom davanju krvi, na pregledima za vantelesnu oplodnju… Virus hepatitisa C prvenstveno se prenosi u direktnom kontaktu s krvlju obolelog – upozorava doktorka Fabri.

Treba znati i da, osim upale jetre, hepatitis C može uzrokovati bolesti bubrega, određeni tip šećerne bolesti, oboljenje štitne žlezde, limfome i neke autoimune bolesti.

Izvor:zena.blic.rs

Translate »
Inline
Inline