Jedite beli luk i ne brinite: Ovako ćete se rešiti neprijatnog zadaha!!

Beli luk ojačava imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava držaće infekcije dalje od vas
Studije takođe potvrđuju da beli luk može da posluži kao odlična prevencija mnogih vrsta raka. Znaju to dobro naše mame i bake koje su često pribegavale ovom prirodnom leku, ali uz jednu neprijatnu nuspojavu – neugodni miris belog luka nakon jela oseća se još satima.

Kako ne biste izbegavali beli luk zbog neprijatnog mirisa, imamo rešenje.

Razlog zbog kojeg snažni miris belog luka ostaje tako dugo nakon jela jeste zbog toga što se probavom u krvotok oslobađaju jedinjenja sumpora iz belog luka. Upravo zato osvežavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris belog luka.

Ali neke namirnice hoće. Istraživači tvrde da bi uz beli luk ili nakon, trebalo da jedete jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krompir, peršun, nanu, bosiljak ili pečurke jer te namirnice sadrže fenole, jedinjenja koja će u hemijskoj reakciji “pokoriti” jedinjenja sumpora iz belog luka i na taj način neutralisati snažan miris.

Dokazali su to masenim spektometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovu njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, nivo sumpora bio je znatno niži u dahu volontera.
Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, efikasno suzbija miris belog luka.

izvor:telegraf

Translate »
Inline
Inline