IZGUBILA NOGU ZBOG TAMPONA: ‘Za nekoliko će mi mjeseci amputirati i drugu. Žene, ne ponavljajte moju pogrešku!’

Model koji je izgubio nogu od sindroma toksičnog šoka otkrio je da će ‘neizbježno’ izgubiti i drugu. Progovorila je kako bi upozorila žene na opasnosti ove infekcije.
Lauren Wasser (29) razvila je sindrom toksičnog šoka (TSS) 2012. godine, nakon što je upotrijebila super-plus tampon dok je imala menstruaciju. Iako je na ambalažama tampona istaknuto da se ne drže više od osam sati, Wasser je rekla da je često mijenjala tampone dok je imala simptome infekcije. Ono što je počelo kao simptomi slični gripi, rezultiralo je teškim srčanim udarom i ostavilo je na aparatima jer je gangrene počela zahvaćati obje njezine noge, što je dovelo do amputacije desne i pukotine na lijevoj nozi. Model je imao samo 24 godine kada se razboljela nakon korištenja tampona. Pronađena je u svom stanu 10 minuta od smrti, licem prema dolje, bez svijesti, na podu spavaće sobe prekrivena izmetom i povraćanjem, nakon što je majka pozvala policiju na zdravstvenu provjeru, s obzirom na to da joj se kći nije javljala neko vrijeme.

Monday’s are for the savages! 💋photo by my ❤️@camraface

A post shared by Lauren Wasser (@theimpossiblemuse) on

Svakodnevno u teškim bolovima

Sada kada je čeka još jedna amputacija, model iz Los Angelesa odlučan je upozoriti žene i djevojke o potencijalnim rizicima povezanima s tamponima kroz promicanje zakonodavstva za transparentnost ženskog higijenskog proizvoda. “Moja lijeva noga ima otvoreni ulkus, nema pete i nema prstiju”, rekla je za InStyle. “Ja sam svakodnevno u teškim bolovima.” Njezino tijelo je proizvelo kalcij koji je uzrokovao da joj kosti rastu na nozi. Trebala je operaciju da stanji kost jer je postalo previše nepodnošljivo za hodanje. Wasser također ne smije smočiti nogu zbog otvorenog ulkusa.
Rise & Grind ✌🏼#mondaymotivation

A post shared by Lauren Wasser (@theimpossiblemuse) on

“Za nekoliko mjeseci neizbježno ću izgubiti i drugu nogu. Ne mogu ništa učiniti da to spriječim. No, ono što mogu je pomoći da se to ne dogodi drugima”, rekla je. Model je sada zagovornica zakona koji poziva Nacionalne institute za zdravstvo da pomognu testirati ženske higijenske proizvode kako bi utvrdili da su sigurni. Wasser zagovara zakon koji se zove Robin Danielson Act, nazvan po ženi koja je umrla od TSS-a 1988. godine, a koji zahtijeva da ženske tvrtke za higijenu otkrivaju točno što je u njihovim proizvodima i koji su dugoročni učinci na zdravlje. Zakon je odbijen 10 puta. Djevojka je javno progovorila o svom stanju na TED Talku.

Simptomi bolesti

Sindrom toksičnog šoka je rijetka i životno ugrožavajuća bakterijska infekcija. Obično je pogrešno dijagnosticiran jer simptomi sliče drugim uobičajenim bolestima. Infekcija se javlja kada obično bezopasne Staphylococcus aureus ili Streptococcus bakterije, koje žive na koži, upadnu u krvotok i proizvode opasne toksine. Simptomi uključuju visoku temperaturu, niski krvni tlak, povraćanje, zbunjenost i napadaje. Najčešće se javlja kod žena koje koriste tampone.

Translate »
Inline
Inline