Domaci ukiseljeni luk lijeci zelucanu kiselinu i topi visak kilograma evo kako ga pripremiti!

Mnoge kulture i nacije praktikuju i koriste vijekovima fermentaciju i fermentisane namirnice. Porodična tajna hrana i jela koja su kasnije postala nacionalno priznata pripremljena su i prenošena iz generacije u generaciju. Najčešći način za proizvodnju fermentisane hrane je lakto-fermentacija.
Lakto-fermentacija Lacto u lakto-fermentaciji označava ‘Lactobacillus’ koji je specifična vrsta bakterija. Ona se mogu naći u gastrointestinalnom traktu, usnoj šupljini, i na površini biljaka. Bakterija Lactobacillus koristi laktozu i druge šećere kako bi ih pretvorila u mliječnu kiselinu, a prvobitno je otkrivena u mliječnim fermentima, ali ono što je zanimljivo jeste da lakto-fermentacija ne mora biti povezana s mlijekom ili mliječnim proizvodima.

Uglavnom, mliječna kiselina djeluje kao prirodni konzervans. Lactobacillus inhibira rast opasnih bakterija. Međutim, ovo nije jedina korist mliječne kiseline. Štaviše, ako nastavite sa čitanjem, otkrićete druge zdravstvene prednosti fermentirane hrane i kako možete pripremiti i konzumirati takvu hranu kako biste poboljšali svoje zdravlje i svoj ukupni status tijela.

Povećanje imuniteta Zdrava bakterija pronađena u fermentiranoj hrani će poboljšati vaš imuni sistem jer regulišu funkciju imunih ćelija i stoga sprečavaju autoimune reakcije, upala je jedna takva reakcija. Apsorpcija hranljivih materija i poboljšano varenje Glavna prednost fermentisane hrane je što se ono mnogo lakše apsorbuju, za razliku od nekih drugih prehrambenih proizvoda.

Fermentisana hrana poboljšava varenje i obezbeđuje da u vaši crijevima borave dobr bakterije, i na taj način vaše tijelo otklanja štetne bakterije. Shodno tome, vaše tijelo apsorbuje sve hranljive materije iz hrane koju konzumirate. PROČITAJTE Mislila je da je ovo totalno besmisleno: Poslije prvog nanošenja ove PLAVE tečnosti ispod pazuha, ostala je ODUŠEVLJENA – MORATE probati! Antioksidativni udarac Slobodne radikale uništavaju antioksidanti koji se nalaze u mliječnoj fermentisanoj hrani, čime se sprečava kancer. Štaviše, antioksidanti poboljšavaju imunološki sistem svojim sposobnostima da smanjuju upalu. Ima efikasne rezultate u lečenju ekcema, artritisa i drugih inflamatornih oboljenja.
Zdrav gubitak težine Potrošnjom lakto-fermentisane hrane, vaša hormonska ravnoteža postaje jača i bolja. Pomaže vam da se pozabavite žudnjama i potisnete apetit. Dokazano je da probiotici smanjuju rizik od gojaznosti ako se redovno konzumiraju. Jača mozak Mozak, imuni sistem i digestivni sistem su međusobno povezani i njihova veza je prilično jaka. Na primjer, kada imate prehladu, vaša glava boli; i to je sve zbog vagusnog nerva. To je jedan od 12 nerva koji šalju informacije iz crijevnog nervnog sistema direktno u CNS ili centralni nervni sistem. Veza između ovih sistema posebno je ojačana dobro uravnoteženim i kontrolisanim brojem štetnih naspram zdravih bakterija. U cilju izbkegavanja aditiva i jveštačkih sastojaka koji se daju na skladištene i konzervirane proizvode na tržištima, možete pripremiti sopstvenu fermentiranu hranu. U svojoj fermentisani domaćoj hrani (Himalajska so, keltska mora ili Kosherova so) uvijek koristite prirodnu soju, jer komercijalno fermentisana hrana uglavnom sadrži industriju ili stolnu sol.

Pružamo vam recept za domaći fermentisani luk koji možete konzumirati na toliko načina poput tacosa, salata, sendviča … Lacto-fermentirani luk Pripremite staklenke sa nepropusnim poklopcima. PROČITAJTE Ukusno i korisno: Pijte sok od ova tri sastojka i očistite bubrege, zaštitite svoje srce i ojačajte kosti! Sastojci: -1 litar čiste vode -50 grama prirodne soli -šest lisnatih karanfilića, oljuštena -1 kg (2,2 kg) malih (mini) luka, oljušten Začini: -Crni biber -Sušeni čili -Korijander Priprema: Ako želite manje komade luka, odvojite ih, inače ih ostavite u originalnoj veličini. O tebi ovisi. Spustiti sol u vodu da se rastvara. Stavite luk u tegle; popunite tegle sa lukom do pola pune. Sipajte vodu. Ostavite oko 1-2 cm za začin na kraju. Stavite poklopce. Držati tegle na sobnoj temperaturi. Otvorite tegle svakog dana (tokom prve dvije nedelje) da oslobodite akumulirani gas za fermentaciju. Posle dvije nedelje otvorite tegle svakog dana. Ovo je vrlo jednostavan proces pripreme i svi to mogu učiniti. Kada se vaš luk fermentira i uspijete u ovom procesu fermentacije luka, onda možete ubrzo fermentirati bilo koji drugi biljni proizvod. Ova tehnika fermentacije je jednostavna, sigurna, jeftina i jednostavna. Hrana pripremljena na ovaj način može se skladištiti mjesecima. Posebno je dobro imati fermentisanu hranu i uživati ​​u ukusu tokom hladnih zimskih mjeseci i vjerujte nam, vaš imunološki sistem će to cijeniti.

izvor:kucnilekar.com

Translate »
Inline
Inline