BEBI ROĐENOJ SA SRCEM IZVAN TIJELA DAVALI SU 0% ŠANSI, A ONDA SE DOGODILO ČUDO: ‘Preživjela je tri operacije, ona je pravi mali borac…’

Njeno stanje, ectopia cordis, vrlo je rijetko, sa samo nekoliko slučajeva na milijun beba, od kojih su većina mrtvorođene
Vanellope Hope Wilkins, koja je bez prsne kosti, rođena je prije tri tjedna carskim rezom. Od onda je imala tri operacije u bolnici Glenfield, kako bi joj liječnici vratili srce u prsa, prenosi BBC. Ovo stanje, ectopia cordis, vrlo je rijetko, sa samo nekoliko slučajeva na milijun beba, od kojih su većina mrtvorođene.

Njeni roditelji Naomi Findlay (31) i Dean Wilkins (43) iz Notthinghama, pohvalili su se kako je Vanellope “pravi borac”. “Bio je to pravi šok kada je ultrazvuk pokazao da joj je srce izvan prsnog koša, i jako smo se uplašili jer nismo znali što će se dogoditi”, rekla je Naomi.

Nije mogla pobaciti

Par je platio testiranje krvi koje je pokazalo da nema kromosomskih abnormalnosti te su zbog toga odlučili nastaviti s trudnoćom. “Savjetovali smo da pobacimo i da su šanse za preživljavanje nepostojeće, nitko nije vjerovao da će preživjeti osim nas”, dodao je Dean.

Naomi je dodala kako bi pobačaj bio “nešto što ona ne bi mogla učiniti”. “Vidjeti otkucaj srca, bez obzira gdje ono bilo. To nije bilo nešto što sam mogla samo tako oduzeti. Na neki način njena je snaga dala meni snagu da nastavim”, dodala je.

Nakon poroda odmah na operaciju

Srce se nalazilo izvan tijelaFoto: Screenshot
Vanellope je imala termin na Badnjak, ali je rođena carskim rezom 22. studenog kako bi se umanjila opasnost infekcije i oštećenja srca. Bilo je prisutno oko 50 pripadnika medicinskog osoblja, uključujući opstetričare, kardiokirurge, anesteziologe, neonatologe i babice. Ni 50 minuta od poroda beba je već bila na prvoj od tri operacije kako bi joj se srce vratio u tijelo. U posljednjoj operaciji korištena je koža bebe kako bi se zatvorila rupa u njenim prsima.

“Prije nego što se rodila stvari su djelovale stvarno loše ali sada je situacija znatno bolja, Venellope stvarno dobro napreduje i pokazala se jako otpornom”, izjavila je Frances Bu’Lock, savjetodavna pedijatrijska kardiologinja. “U budućnosti ćemo možda moći staviti neku unutarnju koštanu zaštitu za njeno srce, možda 3D printano, ili nešto organsko što će rasti s njom.”

Odmah nakon poroda beba je prekrivvena zaštitnom vrećicom kako bi joj srce ostalo vlažno i smanjila opasnost od infekcijeFoto: GLENFIELD HOSPITAL

Glavna opasnost je infekcija

‘OTIŠAO JE NAŠ DIVAN MALI DJEČAK’: Nekoliko dana prije prvog rođendana umrla beba čiju je borbu pratio cijeli svijet

Nekoliko djece u SAD-u isto je tako preživjelo s ovim stanjem. Među njima je i Audrina Cardenas koja je rođena u Teksasu u listopadu 2012.. Ona je isto tako imala kirurški zahvat kako bi joj se srce vratilo u tijelo, te je poslana doma nakon tri mjeseca. Audrina je dobila zaštitni plastični štit kako bi si pokrila prsa.

Bolnica Glenfield izjavila je kako je pred Vanellope još uvijek “dug put”, a da glavni rizik predstavlja infekcija. Roditelji su nazvali bebu Vanellope po liku iz Disneyevog filma ‘Wreck-it Ralph’. “Venellope iz filma je pravi borac i na kraju se pretvori u princezu pa mislimo da pristaje”, rekla je Naomi.

Izvor:b92.net

Translate »
Inline
Inline