Evo zašto je kiseli kupus vaše tajno oružje protiv holesterola, karcinoma i srčanih bolesti!

Kiseli kupus, kao i sva fermentisana hrana, pruža brojna lekovita svojstva i pospešuje celokupno zdravlje. Ovo su neke stvari koje, pak, možda još uvek ne znate o kiselom kupusu:
Jača imunitet

Jedan od najboljih načina da ojačate imunitet je da unosite dosta vitamina C kojeg kiseli kupus ima na pretek. Takođe podržava proizvodnju kolagena i belih krvnih ćelija, kao i regeneraciju ćelija.

Umiruje upalu

Sadrži dosta antioksidanata koji su antiupalni agensi, stoga njihova konzumacija sprečava upalu i leči upaljene delove tela.

Poboljšava energiju

Kiseli kupus takođe sadrži dosta gvožđa, stoga povećava energiju i pospešuje metabolizam i cirkulaciju, te sprečava glavobolju, anemiju i iscrpljenost.

Jača kosti

Kiseli kupus je bogat vitaminom K koji pomaže prilikom stvaranja proteina koji reguliše mineralizaciju kostiju i samim tim sprečava osteoporozu.

Pospešuje probavu

Velike količine vlakana pomažu prilikom probave, promovišu mršavljenje i zdravlje digestivnog trakta.

Kiseli kupus pospešuje funkciju creva i sprečava grčeve u stomaku, konstipaciju i nadimanje. Redovnim konzumiranjem se mogu sprečiti ozbiljni zdravstveni problemi poput karcinoma želuca ili debelog creva.

Poboljšava zdravlje kože i vid

Visoki nivoi vitamina A u voj namirnici održavaju zdravlje kože posešuju vid, te smanjuju rizik od katarakti i makularne degeneracije, kao i pojave bora i crvenila na koži.

Sprečava rak
 

Brojne studije su pokazale da je kiseli kupus pun antioksidanata koji sprečavaju štetu od strane slobodnih radikala, koja predstavlja glavni uzrok razvoja kancerogenih ćelija.

Izvor:kurir.rs

Translate »
Inline
Inline