Zdravlje iz prirode – Napravite medicinski med sa ljekovitim biljem (FOTO)!

Pročitajte kako da napravite med sa ružinim laticama i lavandom (možete koristiti i cimet, karanfilić, ruzmarin, žalfiju, mentu, vanilu).

Lavanda
Pripremite sušenu ili svježu lavandu i napunite sa njom 1/4 tegle srednje veličine, dodajte med i ostavite da stoji 3 do 4 sedmice. Poslije, procijedite, uklonite lavandu, a  dobijeni med uspite u čiste tegle. Naravno, lavandu možete kombinovati, recimo, sa žalfijom ili sa vanilom. Da biste poboljšali boju, ukus i blagotvorna dejstva svog novog melema, dodajte i malo pčelinjeg polena.

Divlja ruža
Po ovom receptu ćete dobiti vrlo ukusan med bogat vitaminom C, mineralima i nutrijentima. Možete ga koristiti kao slasticu ili prirodni zaslađivač prilikom pripremanja deserta, ali i kao masku za lice. Pripremite je na isti način kao i med sa lavandom.

Ukoliko imate masnu kožu, najbolje je da med obogatite nekom od ovih biljaka i smjesu koristite kao masku ili sredstvo za čišćenje lica: ruzmarin, lavanda, žalfija, majčina dušica, divlja mirođija, limunova trava, listovi jagode, peršun, menta. Za suhu kožu koristite: neven, ružu, lavandu, gavez (samo za vanjsku upotrebu), hajdučku travu anis, peršun, maslačak i kamilicu.

Ukoliko imate normalnu kožu možete koristiti bilo koju od navedenih kombinacija, ili spajati više biljaka sa medom.

Da li ste znali da su istraživanja pokazala da je čisti med mnogo efektivniji od običnog sirupa za kašalj, a ukoliko mu dodate žalfiju, koja jača pluća i ima antibakterijska svojstva, dobićete savršeni prirodni sirup protiv kašlja.?

Neka vam pređe u naviku da svake jeseni imate napravljen med sa žalfijom, da biste bili spremni kada dođe vrijeme prehlade. Možete ga uzimati kao i vaš obični sirup za kašalj ili rastopljen u šolji čaja.

izvor:narodnamedicina

Translate »
Inline
Inline