Pcelinji otrov, veoma je znacajan i njegov pozitivan uticaj!

Pcelinji otrov je zaista izuzetno jak da se po svojoj snazi poredi samo sa otrovom zmija i škorpiona. Ali za razliku od ovih koji nam uglavnom mogu naskoditi, pcelinji otrov nas moze ojacati i izleciti. Zato ako niste alergicni na ovu supstancu, nemojte se plasiti jednog uboda pcele. Pcelinji otrov u malim dozama je snazno imunolosko sredstvo, dakle deluje kao stimulator telesnog imuniteta. Jedan pcelinji ubod (ukoliko nije na nekim nezgodnim mestima na licu) je bezbedan i ne moze biti prenosioc nikakvih zaraznih bolesti, zbog samog otrova koji efikasno ubija sve mikroorganizme.

Praksa koriscenja pcela i pcelinjih proizvoda za lecenje raznoraznih bolesti i tegoba poznata je pod nazivom apiterapija, nastala od latinske reci apis (pcela). U tom dragocenom asortimanu nalaze se: med, propolis, maticna mlec, polen (cvetni prah), vosak i pcelinji otrov. Lecenje uz pomoc pcelinjeg otrova bilo je rasprostranjeno u drevnom Egiptu, Grckoj, Kini i Indiji, pre vise hiljada godina. Zna se da ga je koristio i Hipokrat za lecenje artritisa. U ranom XX veku ovaj pcelinji proizvod se vec naveliko upotrebljavao za lecenje mnogih bolesti u Rusiji, Austriji, Francuskoj i Americi.

Najistaknutije supstance koje se nalaze u pcelinjem otrovu su melitin, apamin i adolapin, i sve tri poseduju protivupalna svojstva, od kojih je melitin jedan od najsnaznijih prirodnih sredstava sa anti-inflamatornim dejstvom. Zbog toga se pcelinji otrov u zemljama sa razvijenom apiterapijom dosta uspesno koristi za lecenje upalnih bolesti zglobova, kao sto je reumatoidni artritis. Citav proces bi se mogao ovako objasniti: anti-upalni odgovor organizma protiv uboda pcele deluje na citav organizam, pa automatski smanjuje i druge upalne procese u telu. Pored toga, pcelinji otrov deluje antibakterijski, umanjuje stepen bola, stimulise vensku propustljivost i podstice imuni sistem.

Veoma je znacajan i njegov pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem i tu je tek spisak podugacak:
– Povecava broj otkucaja srca i podstice srcanu aktivnost
– Ublazava srcane aritmije
– Siri krvne sudove
– Snizava krvni pritisak
– Deluje kao antikoagulant (razredjuje krv)
– Ima antitrombocitno dejstvo (sprecava stvaranje ugrusaka u krvnim sudovima)
– Utice na povecanje kolicine hemoglobina i eritrocita
– Povecava nivo kortizola u krvi
– Podstice mikrocirkulaciju

Zbog njegovog pozitivnog uticaja na imuni sistem pcelinji otrov se u poslednje vreme sve vise koristi u tretmanu mnogih autoimunih bolesti, a tu su osim pomenutog reumatoidnog artritisa najcesce obuhvaceni sklerodermija, lupus i multipla skleroza (MS). Medjutim, zbog veoma slozenog sastava ove supstance jos uvek se ne moze sa sigurnoscu naucno utvrditi na koje sve nacine utice na organizam i u kakvoj je interakciji s autoimunim poremecajima.

Ukoliko je potrebno u organizam se moze uneti prirodnim putem (ubodom pcele), injekcijom, inhalacijom ili preko koze primenom masti. Najpreciznije doziranje se postize injekcijama, a obicno su to doze od 0,1 do 0,3 mililitara.

Do sada je poznato da je njegovo delovanje usmereno putem kardiovaskularnog i hormonskog sistema. Zna se da pcelinji otrov takodje ima jak uticaj na nervni sistem, tako sto blokira ili oslabi prenos nervnih impulsa.

Iako se pcelinji otrov definitivno upotrebljava kao prirodni lek, vec sama rec u njegovom nazivu “otrov” zvuci kao ozbiljno upozorenje, tako da se nikada ne smeju prekoraciti bezbedne doze. Zato lecenje treba sprovoditi pod strogim nadzorom lekara.

Svakako treba znati da se ne sme upotrebljavati kod zaraznih bolesti, mentalnih poremecaja, tuberkuloze, ostecenja ili drugih oboljenja jetre, gušterace i bubrega, kao sto ga u sirokom luku trebaju izbegavati i osobe alergicne na njega.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Translate »
Inline
Inline