Omega-3 masne kiseline!

Omega-3 masne kiseline su sve cesca tema medicinskih casopisa. Govori se o tome da su neobicno dobre za srce, mozak i gotovo sve sisteme našeg tela, a to je i prava istina o njima.

Ako krenemo pricu iz pocetka, omega-3 masne kiseline su neophodne za rast i razvoj ljudskog organizma. Prvenstveno, omega-3 masne kiseline imaju kljucnu ulogu u rastu i razvoju mozga i neurološkog sistema. Ljudsko telo ih ne može sintetisati, stoga je potrebno da se unose kroz hranu. Narocito se preporucuju u ishrani trudnica, jer su izuzetno važne u prenatalnom periodu, i to za pravilan razvoj mozga kod beba.

Osim toga, omega-3 masne kiseline ucestvuju u kontrolisanju upalnih procesa i cine prepreku u procesu nastanka ozbiljnih bolesti i tegoba, kao sto su artritis, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, Alzheimerova bolest i mnoge druge. Tacnije, kontinuiran unos omega-3 masnih kiselina može spreciti mnoge bolesti, kao što su:

– Raznorazni poremecaji u funkcionisanju mozga i nervnog sistema
– Hipertenzija
– Povisene kolicine holesterola i triglicerida u krvi
– Ateroskleroza i druge kardiovaskularne bolesti
– Reumatoidni artritis
– Osteoartritis
– Razni upalni procesi
– Poremecaji rada zlezda sa unutrasnjim lucenjem
– Bolesti kože, kose i noktiju (psorijaza, ekcem, suva koza, suva i lomljiva kosa, lomljivi nokti…)
– Bolesti bubrega
– Problemi s prostatom
– Nedostatak energije
– Oslabljen imunitet
– Prevremeno starenje

Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od iznenadne srcane smrti kod pacijenata koji su nekada vec bili pretrpeli srcani infarkt. Jedan gram omega-3 polinezasicenih masnih kiselina dnevno kod ove populacije smanjuje rizik od iznenadne smrti za cak 60%.

Postoje brojni jasni statisticki dokazi o prednostima koje donosi upotreba omega-3 masnih kiselina. Kada se sve sabere dolazi se do podatka da se kod svih onih koji ih redovno unose smanjuje ukupan rizik od iznenadne smrti za 21%. Pri tom treba imati na umu da nam jedna tako jednostavna stvar omogucava i bitno boboljsan kvalitet zivota.

Na kraju da kazemo i koje su namirnice najbolji izvori omega-3 masnih kiselina. Na prvom mestu nalazi se masna riba, to jest riblje ulje. Jedna porcija masne ribe (od 150 do 200 grama) u sebi sadrzi preporucenu dnevnu dozu ovih dragocjenih masti, za odrasle osobe. Namirnice biljnog porekla bogate omega-3 masnim kiselinama su laneno seme, laneno ulje, sojino ulje, orasi. Na tom spisku je i maslinovo ulje, kao i drugi orasasti plodovi. U mlecnim proizvodima i jajima se takodje nalaze, ali u znatno manjim kolicinama, pa se po tom pitanju na ove namirnice ne treba osloniti. Primera radi, da bi se iz jaja dobila potrebna dnevna doza omega-3 masnih kiselina, potrebno ih je jesti oko 20 komada, sto sasvim sigurno ne bi bilo zdravo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Translate »
Inline
Inline