Obuzdajmo žudnju za šećerom!

Namirnice protiv žudnje za šećerom

Nekontrolisana upotreba šećera u ishrani moze izazvati zdravstvene probleme kao sto su dijabetes, kardiovaskularne tegobe, gojaznost, akne. Prevelik unos namirnica koje sardze puno šećera dovodi do naglog podizanja nivoa šećera u krvi. Kada nakon toga dodje do isto tako naglog pada šećera, organizam nam salje signal u vidu žudnje za novim kolicinama šećera. Ukoliko se ne odupremo toj žudnji ciklus se nastavlja u nedogled. Ovako se na jednostavan nacin moze objasniti zasto neke osobe bukvalno zavise od slatkisa dok druge uopste ne razmisljaju o njima.

Kada se jednom upadne u ovo “vrzino kolo” izlazak nije tako lak ali je svakako moguc i to uz samo malo volje i truda. Naime, ovaj se ciklus moze prekinuti upotrebom zdravih namirnica koje se bore protiv žudnje za šećerom. U toj borbi najbolji efekat ostvarice se uz pomoc sledecih namirnica.

Jabuka

Jabuka je jedna od najboljih plodova koje pomazu u borbi protiv žudnje za šećerom. Ona ima sladak ukus ali je pored toga i bogata vlaknima. Razvija osecaj sitosti i zadovoljava osecaj potrebe za šećerom. Najbolje je da se jabuka polako zvace, tako ce se vrlo brzo ugasiti “lampica” koja signalizira glad.

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac je takodje odlicna zamena za slatkise. Kao i jabuka moze se pohvaliti visokim sadrzajem vlakana, dovoljnom ali prilicno bezazlenom kolicinom šećera i brojnim vitaminima i mineralima.

Banana

Banana ne samo da sadrzi šećer, vec i triptofan (esencijalna aminokiselina), koji organizmu pomaze u proizvodnji serotonina (poznatog i pod nazivom hormon srece). Serotonin zatim i izmedju ostalog, deluje kao neurotransmiter koji salje signal mozgu da su u telu zadovoljene potrebe za šećerom.

Cimet

Cimet poseduje izvanredne moci kada je u pitanju borba protiv nemilosrdne žudnje za šećerom. Ovaj zacin podize ucinak insulina u organizmu i povoljno deluje na normalizaciju nivoa šećera u krvi, sto dovodi do umanjene potrebe za slatkom hranom.

Zakljucak

Namirnice sa ovog spiska ne samo da ce se boriti protiv žudnje za šećerom, vec ce uticati na poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja organizma. Nekontrolisana konzumacija slatkisa u sebi uglavnom sadrzi velike kolicine rafinisanog belog šećera koji nikako ne spada u zdravu hranu. Naprotiv, svrstava se u grupu glavnih krivaca koji savremenom coveku narusavaju zdravlje. Svakodnevnom upotrebom navedenih namirnica unos nepotrebnog belog šećera moze se svesti na minimalne i razumne mere.

izvor:prirodalecisve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Translate »
Inline
Inline