LAGALI SU VAM: Evo zašto odmah ulje i margarin MORATE zameniti dobrom, starom svinjskom masti!

Svinjska mast neopravdano se smatra nezdravom te bi stoga bilo korisno uključiti je u jelovnik. Zbog količine zasićenih masti i holesterola mast se dugo smatrala opasnom po zdravlje.

No, dokazano je pa čak i potvrđeno od brojnih stručnjaka, da je margarin kao zamena za mast znatno opasniji i štetniji za zdravlje. Margarin obiluje sintetičkim materijama koje su štetnije od masti jer među ostalim podižu nivo lošeg holesterola, a snižavaju nivo dobrog holesterola.

 

1. Po svom sastavu, svinjska mast je 40 posto zasićena masnoća. Primera radi, kokosovo ulje je 85 posto zasićena mast.

Većina masti u svinjskoj masti sačinjava oleinska kiselina, koja je veoma zdrava te pomaže radu srca i koja je povezana sa manjim nivoom lošeg holesterola.

U svinjskoj masti krije se dvostruko više oleinske kiseline, nego u maslacu.

2. Mast ne menja strukturu kod zagrevanja iznad 250 stepeni, a zbog toga namirnice pržene u njoj apsorbuju manje štetnih radikala, koji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput putera prženjem povećavaju.

Pržena hrana se ne preporučuje za konzumaciju u velikim količinama. Kada to i činite, najbolja opcija je mast koja uostalom hrani daje poseban ukus.

3. Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija. Premda poseduje kalorije, istraživanja potvrđuju da je reč o namirnici koja stvara osećaj sitosti.

Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast takođe poseduje holesterol koji se u telu pretvara u vitamin D, značajan za apsorpciju kalcijuma.

izvor:www.brzoiukusno.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Translate »
Inline
Inline