Šta se dešava u vašem organizmu 20 minuta nakon što UGASITE CIGARETU!

U duhanskom dimu se nalazi više od 7.500 štetnih hemijskih jedinjenja, među kojima je 80 kancerogenih, za koje je medicinski dokazano da uzrokuju rak.
Dospjevaju u svaki dio tijela i odgovorni su za nastanak karcinoma pluća u čak 90 posto slučajeva.

U značajnom procentu izazivaju i karcinom grla, jednjaka, želuca, debelog crijeva, jetre, pankreasa, grlića materice, bešike…

A, kod trećine obolelih od svih malignih bolesti, duvan je krivac za smrtni ishod. Evo šta se pozitivno dešava u organizmu čim prestanete da pušite.
Samo 20 minuta nakon gašenja cigarete, krvni pritisak i puls se normalizuju, kao i temperatura u rukama i nogama jer duhan blokira cirkulaciju i ubrzava rad srca. Nakon 12 sati od posljednje cigarete, nivo ugljen monoksida opada, a kiseonika raste do normalnog nivoa u krvi, piše “Science.com”.

Već poslije dva dana, nervni završeci počinju da se regenerišu, a čulo mirisa i ukusa se polako oporavljaju. Istovremeno, bijes i uznemirenost zbog apstinencije od cigarete dostižu vrhunac.
Nakon godinu dana od prestanka pušenja, rizik od svih koronarnih bolesti se dvostruko smanjuje, kao i vjerovatnoća smrtnosti od karcinoma pluća.

izvor:telegraf

Translate »
Inline
Inline