POSTANITE BOGATI NOVOM POLJOPRIVREDNOM TEHNIKOM: Na solarnoj panel farmi raste 17.000 tona hrane bez zemljišta, pesticida, fosilnih goriva ili podzemnih voda

Nova poljoprivredna tehnika je možda upravo rešila problem uzgajanja hrane na nekim svetskim najnegostoljubivijim mestima – lokacijam koje trenutno ne podržavaju tradicionalnu poljoprivredu.

Pored toga, ova tehnika može da spasi ograničene resurse od izumiranja.
Kako prenosi Natural Blaze, kako svetska populacija raste, tako rastu i njihovi zahtevi za hranom. Sada se aktivističke organizacije bore protiv širenja genetski modifikovanih organizama (GMO) koji su počeli da preovladavaju u modernoj poljoprivredi, uprkos opasnostima koje predstavljaju za naše zdravlje.

Primarni argument za stvaraoce GMO-a, kao što su Monsanto i pomagači u industriji i vladi, je da su oni neophodni, jer svetu ponestaje resursa, a GMO usevi su bolji način da se povećaju prinosi (što u stvari nije tačno). Na prvu loptu, ovaj argument može zvučati uverljivo, jer na kraju krajeva, to je “nauka,“ a naučnici ne pokušavaju da nam naude.

Tehonologija koja će načiniti poljoprivredu održivom i ekološki čistom

Ali dubljim kopanjem u uticaj GMO useva i herbicida koji se koriste da bi ih učinili najefikasnijim, pokazuje da je hemijska poljoprivreda ono što čini ozbiljnu štetu zemljištu i zemljišnim resursima.

Dakle, GMO nije održiva i dugoročna opcija. Srećom, razvijena je nova inovacija koja je efikasna i ekološka, kao i produktivna.

Novi projekat pod imenom Sundrop farme je razvio ono što se može nazvati samo visoko tehnološkim staklenicima koji koriste nekoliko rešenja za uzgajanje useva sa daleko manje oslanjanja na ograničene prirodne resurse, čak i više nego konvencionalni staklenici. Sa kancelarijama u Velikoj Britaniji, Australiji i SAD, kompanija radi na edukaciji, prosvetljenju i, pre svega, proširenju.

Kako bi uzgajali useve, potrebno vam je zemljište, voda i energija – svi ograničeni resursi. Ali tehnologija Sundrop farme na neki način ponovo stvaraju resurse.

plastenik2

2010. godine, kada je kompanija lansirala svoju prvu pilot farmu u Port Augusti u Južnoj Australiji, ona se nalazila u sred pustinje, gde je bilo nemoguće uzgajati hranu koristeći tradicionalne poljoprivredne metode. Međutim, kombinovanjem morske vode i sučeve svetslosti, Sundrop farme su uspele da promene poljoprivrednu dinamiku. To je tehnologija koja negira bilo kakve efekte klimatskih promena (stvarnih ili zamišljenih).

Koristeći ljuske kokosa, 23.000 ogledala da odražavaju solarnu energiju, i desaliniranu vodu na 20 hektera, programeri su uzgojili tone sveže, zdrave, organske hrane.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako Natural Blaze dalje navodi, objekat u Južnoj Australiji koristi morsku vodu iz Spenser zaliva, desalinira je i onda je koristi u velikom stakleniku obloženom kartonima, čime se eliminiše potreba da se oslanja na podzemne vode ili kiše za uzgajanje proizvoda.

Proizvodnja tokom cele godine i tone hrane godišnje – organski

POGLEDAJTE VIDEO:

Pored toga, objekat hranu uzgaja i hidroponski – što takođe možete uraditi kod kuće – čime dodatno smanjuje ukupnu potrebu za vodom i eliminiše potrebu za zemljištem.

Koristeći ogledala za energiju da preusmere pustinjsko sunce, sve što je potrebno je sunčeva svetlost i slana voda da se uzgoji čak 17.000 tona hrane godišnje.

I ništa od toga nije genetski modifikovano.

Šta više, ova vrsta poljoprivrednog rada može da proizvodi tokom cele godine. Tokom zimskih meseci, staklenik se napaja sa 39 megavata čiste energije koja dolazi direktno od sunca, smatrajte to obnovljenom tehnologijom i sezonom rasta tokom cele godine, takve operacije mogu brzo same sebe da otplate.
Ali veći problem je u tome što Sundrop farme redefinišu način na koji hrana može i treba biti uzgajana u svetu u kom se stanovništvo samo proširuje.

Izvor:webtribune.rs

Translate »
Inline
Inline